Retete de gogosi pufoase simple, cu iaurt sau umplute

4.4
De la voi: (2 votes)

De cand ma stiu am fost un fan al gogosilor de casa. Mama facea niste gogosi simple extraordinare, rotunde sau impletite(pe la noi se numeau scovergi), iar bunica facea gogosi umplute cu magiun de prune sau gem de caise. Erau delicioase si mie mi-au marcat copilaria..

Sunt sigur ca si voua va plac mult gogosile. Sunt un desert foarte simplu de facut si rapide. Nu sunt chiar cele mai sanatoase, dar na, din cand in cand mai putem sa facem cate o exceptie. Tocmai de aceea am adunat in acest post cateva retete delicioase de gogosi pufoase, simple de post, sau gogosi cu iaurt si umplute sau glazurate cu tot felul de bunatati.

Sper sa va placa aceste retete la fel de mult precum imi plac mie si sa le incercati si voi pentru cei dragi. Si sper sa imi lasati si comentarii la sfarsitul acestui articol si sa imi spuneti cum v-au iesit minunatiile.

Gogosi simple cu lapte

Cantitate: ~ 30 gogosi
Timp total: circa 25 de minute – preparare (~10 min) + coacere (~15 minute)

Ingrediente:

Gogosi simple si pufoase

Gogosi simple si pufoase

  • 150 g faina alba
  • 2 lingurite praf de copt
  • 60 ml lapte
  • 50 g zahar tos
  • 40 g unt la temperatura camerei
  • 1 varf de sare
  • circa 400 ml de ulei, pentru prajit
  • zahar pudra pentru ornat

Instructiuni:

Intr-un bol amestecati faina, praful de copt si sarea. Intr-un alt bol amestecati laptele, zaharul si untul si invatiti pana cand zaharul se topeste complet. Combinati continutul din cele doua boluri, adaugand treaptat amestecul de lapte si zahar peste amestecul de faina, invartind continuu cu o lingura sau furculita, pentru a nu se forma cocoloase.

Coca fiind terminata, puneti uleiul intr-un ceaun sau tigaie, pe aragaz, la foc mediu si asteptati sa se incalzeasca. Cand e gata, cu ajutorul unei linguri, luati parti din aluat si formati bile cu mainile. Nu le invartiti foarte mult, nu vrem sa le tasam, ci vrem ca gogosile sa iasa pufoase.

Asezati bilele de coca in tigaie si prajiti-le pe ambele parti pana cand devin aurii-maronii. Cand sunt gata, va trebui sa le scoateti pe un prosop de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei, iar apoi le puneti la racit intr-un bol.

Presarati-le cu zahar tos sau scortisoara si serviti-le calde, insa nu foarte fierbinti.

Gogosi pufoase simple, de post

Cantitate: ~ 50 gogosi
Timp total: circa 120 de minute – preparare (~75 min) + coacere (~15 minute)

Ingrediente:

  • 500 g faina alba
  • 250 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • coaja de la o portocala
  • un varf de sare
  • 2-3 linguri de zahar
  • 25 g drojdie proaspata sau 8-10 g drojdie uscata

Instructiuni:

Amestecati intr-un bol mai maricel faina, sarea, zaharul, drojdia si coaja de portocala. Daca folositi drojdie uscata, aceasta se dizolva in prealabil in putina apa calduta si se adauga la pasul urmator.

Adaugati trepatat apa, putin cate putin, si framantati coca pana cand se obtine un aluat bine amestecat, omogen si putin lipicios. Adaugati peste si uleiul si continuati sa framantati pana cand aluatul nu mai e deloc lipicios.

In acest moment, acoperiti bolul cu un servet curat si lasati coca la dospit circa 45-60 de minute, pana cand volumul aluatului se va dubla.

Dupa ce aluatul a a crescut, pregatim masa de lucru si intindem aluatul intr-o foaie de sub 1 cm grosime. Cu ajutorul unui pahar nu foarte mare, taiati rotocoale din aluat si mai lasati-le cateva minute pe masa, sa respire.

Intre timp, incingeti uleiul intr-un ceaun sau tigaie, la foc mic, si adaugati gogosile in acesta. Lasati-le sa se coaca cateva minute pe fiecare parte, pana devin aurii, usor maronii. Cand sunt gata, scoteti-le pe un prosop de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei, presarati-le cu zahar pudra si savurati-le.

Gogosi umplute cu gem – tot de post

Ca o varianta a retetei de mai sus, puteti face si gogosi umplute cu gem. Aluatul se face exact ca mai sus, folosind aceleasi ingrediente si intructiuni.

Gogosi umplute ci gem de visine

Gogosi umplute ci gem de visine

Insa, cand intindem aluatul pe masa de lucru, avem grija ca grosimea sa sa fie de circa jumatate de cm. La fel, taiem rotocoale din aluat. Iar apoi, pe un rotocol punem cu o lingurita putin gem in mijloc, poate fi magiun de prune, gem de visine, caise sau oricare altul. Luam un alt rotocol si il plasam peste cel cu gem, lipind cu grija capatele intre ele. Aveti grija ca acestea sa fie bine prinse, altfel se vor dezlipi in ceaun. La fel, nu puneti foarte mult gem, altfel cele doua parti nu vor sta lipite.

Coacem apoi gogosile in ulei, vor trebui sa stea putin mai mult decat cele simple. La final le ornam tot cu zahar vanilat si le savuram.

Gogosi cu iaurt, rapide si fara drojdie

Aceasta reteta este foarte rapida, pentru ca nefolosind drojdie, nu va trebui sa lasati gogosile la dospit, ci puteti trece la coacerea lor imediat ce coca este gata.

Cantitate: ~ 30 gogosi
Timp total: circa 25 de minute – preparare (~10 min) + coacere (~15 minute)

Ingrediente:

  • 150 g faina alba
  • 200 g iaut
  • 1 ou maricel
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
  • coaja de la jumatate de lamaie
  • un varf de sare

Instructiuni:

Bateti bine oul cu un tel, apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat si praful de copt si amestecati pana cand zaharul se topeste. Adaugati iaurtul si invartiti pana cand amestecul devine omogen.

Incorporati treptat faina, amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase. Adaugati si praful de copt si coaja de lamaie. Aluatul nu va fi foarte solid, dar e OK, pentru ca vom face gogosile cu ajutorul unei linguri.

Intre timp, puneti la incins un ceaun cu ulei, la foc mai uite. Luati din aluat cu o lingura si puneti gogosile astfel formate in ulei, prajindu-le pe ambele parti pana cand devin aurii. Cand sunt gata, le scoateti pe un prosop de hartie, pentru a absorbi uleiul in exces si ulterior, pudrati gogosile cu zahar pudra.

Alte retete de gogosi pufoase

- le adaugam pe masura ce le gasim

Bun, cam astea ar fi pentru azi. V-am aratat cateva dintre retele mele preferate de gogosi, mostenite de la mama si de la bunica.

Sper sa le incercati si sa imi spuneti cum v-au iesit minunatiile. Iar daca cumva stiti si alte retete interesante de gogosi, nu ezitati sa lasati un comentariu, mi-ar placea sa incerc retete noi venite de la voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *