Retete biscuiti de casa – cu unt, spritati sau de post

4.7
De la voi: (0 votes)

Biscuitii, la fel ca si fursecurile de altfel, despre care v-am mai povestit, sunt un desert foarte simplu de realizat si destul de rapid. In plus, cu atat de multe retete de biscuiti, puteti tot timpul sa incercati ceva nou si sa vedeti care combinatie va fi cea mai apreciata de cei dragi.

In acest articol va voi prezenta cateva dintre retetele mele preferate de biscuiti de casa, fie ca vorbim de biscuiti simpli, de post, fie ca vorbim de biscuiti spritati, cu unt, ciocolata si fel de fel de nebunii.

Bun, acestea fiind spuse, mai jos veti gasiti retele pomenite. Va indemn sa le incercati si sa imi spuneti cum v-au iesit si cat de mult v-au placut dulciurile rezultate. Eu pariez ca destul de mult.

Biscuiti spritati si glazurati

Cuvantul spritat provine din germanul “spritzen” si inseamna a trece printr-o forma un material. Incazul nostru, aluatul este trecut prin forma de la capatul masinariei de spritat, rezultand prajituri de diverse forme, in functie de capatul folosit. Biscuitii spritati se fac rapid si se coc si mai rapid. Pot fi simpli, cu vanilie sau cu cacao. In plus, ii puteti apoi glazura daca vreti, cu ciocolata sau glazura de lamaie, sau ii puteti orna cu rahat sau zahar pudra.

In reteta de astazi va voi arata cum sa faceti biscuiti spritati simpli, lasand la latitudinea voastra forma si modul in care ii veti glazura sau decora ulterior.

Cantitate: ~ 50 de bucati
Timp total: circa 1 ore si 30 minute de minute – preparare (~1 ora si 10 minute) + coacere (~20 minute)

Ingrediente:

  • 200 g zahar
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 3 oua la temperatura camerei
  • 2 linguri de lapte
  • 2 linguri de smantana
  • 1 pliculet praf de copt
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • extract de vanilie (esenta)
  • circa 800-1000 de grame de faina

Instructiuni:

Punem intr-un bol mai maricel untul, ouale, zaharul, zaharul vanilat si un varf de sare si amestecam toate acestea pana cand obtinem o pasta omogena si pana cand zaharul se topeste complet. Adaugam treptat si laptele si smantana, continuand sa amestecam, iar atunci cand sunteti multumiti de textura compozitiei, adaugati si 1 lingurita extract de vanilie, sau esenta daca nu aveti extract.

Presaram praful de copt si adaugam treptat faina, incorporand-o in compozitie pana cand realizam un aluat destul de tare. In general vor fi necesare cam 800 de grame de faina, insa aceasta cantitate poate usor varia, in functie de cat de mari sunt oule si de cat de grasa este smantana.

Aluatul obtinut se pune in folie si sa de la frigider minim o ora.

Intre timp dam drumul la cuptor si il preincalzim la 180 de grade. Pentru spritat, puteti folosi fie forma speciala ce se monteaza pe masina de carne, sau un pistol/masinarie pentru spritat pe care il gasiti in magazinele de specialitate. Acesta din urma vine cu diverse capete, ce iti va permite sa realizezi biscuiti cu tot felul de forme.

Puteti sa tapetati tava cu hartie de copt si asezati biscuitii pe aceasta sau sa puneti biscuitii direct in tava, acestia nu se vor prinde. Dati tava in cuptor circa 18-20 de minute, pana cand biscuitii incep sa devina aurii pe laterale. Lasati-i apoi la racit si ii puteti orna cu zahar pudra sau glazura cu ciocolata, dupa cum doriti. Desigur, ei pot fi consumati si ca atare.

Biscuiti spritati - pur si simplu de liciosi

Biscuiti spritati – pur si simplu de liciosi

Biscuiti de casa cu unt

Cantitate: ~ 50 de bucati
Timp total: circa 40 de minute – preparare (~20 minute) + coacere (~20 minute)

Ingrediente:

  • 200 grame unt, la temperatura camerei
  • 100 g fulgi de ovaz
  • 150 g zahar tos
  • 5 grame extract de vanilie (o lingurita si jumatate)
  • 1 galbenus dintr-un ou mai mare
  • circa 400 grame faina
  • un varf de sare

Instructiuni:

Amestecati untul, sarea , zaharul si vanilia pana cand obtineti o pasta cremoasa si moale. Adaugati galbenusul de ou, aflat la temperatura camerei, pana cand se integreaza bine cu restul compozitiei. Adaugati treptat faina amestecand continuu.

Presarati pe masa de lucru putina faina si framantati pentru cateva minute aluatul, pentru a se fragezi. Cand sunteti multumita de textura aluatului, infasurati-l in plastic si puneti-l cateva ore la frigider sau o perioada mai scurta la congelator.

In momentul in care sunteti pregatiti sa faceti biscuitii, aveti libertatea de a ii creea in orice forma doriti. Puteti sa rulati aluatul intr-o foaie subtire si apoi taia fasii sau cercuri cu ajutorul unui pahar. De asemenea, puteti folosi forme de diverse tipuri, existente in comert.

Inainte de a va apuca insa sa modelati aluatul, preincalziti cuptorul la 160 de grade. Tapati o tava cu hartie de copt pe care veti plasa aluatul si imediat ce ati terminat formele, introduceti tava la cuptor. Ar trebui sa stea circa 18-20 de minute, pana cand biscuitii incep sa se faca aurii pe laterale.

Odata scosi din cuptor si lasati la racit, puteti sa consumati biscuitii ca atare, puteti sa ii ornati cu zahar pudra sau cu ciocolata, puteti sa umpleti biscuitii cu dulceata sau cine mai stie ce va trece prin minte. Mie de exemplu imi plac mult cu gem de prune.

Biscuiti simpli cu unt, presarati cu zahar pudra

Biscuiti simpli cu unt, presarati cu zahar pudra

Biscuiti de post cu fulgi de ovaz si nuci

Cantitate: ~ 20 de bucati
Timp total: circa 40 de minute – preparare (~20 minute) + coacere (~20 minute)

Ingrediente:

  • 70 g faina de grau
  • 50 g nuci sfaramate
  • 100 g fulgi de ovaz
  • 100 g unt la temperatura camerei (poate fi inlocuit cu 100 ml ulei, in cazul retetei de post)
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 50 g zahar

Instructiuni:

Amestecati intr-un bol faina, zaharul, fulgii de ovaz si nuca sfaramata (merge si macinata, insa cea sfaramata da biscuitilor o textura aparte).

Amestecati intr-un castron untul cu mierea si adaugati peste bicarbonatul de sodiu, stins in prealabil cu putina zeama de lamaie sau otet. Turnati acest amestec in bol, peste faina, si amestecati. Adaugati cateva lingurite de apa pentru ca amestecul sa devina ceva mai lipicios, mai maleabil.

Chiar si asa, compozitia este destul de sfaramicioasa, de aceea nu veti putea face biscuitii cu mainile, ci ar trebui sa folositi o lingura in care sa presati compzotia cu mana si apoi sa o puneti in tava.

Preincalziti cuptorul la 170 de grade si tapetati tava cu hartie de copt, peste care puneti acesti biscuiti. Vor iesi cam 20 la numar, numai bine cat sa incapa intr-o tava de aragaz normal. Nu trebuie sa lasati prea mult spatiu intre ei, pentru ca nu se vor umfla la copt. TIneti biscuitii in cuptor circa 15-17 minute, pana cand devin crocanti.

Desigur, aceasta reteta sufera loc de improvizatii. Puteti adauga si alte feluri de nuci si seminte sau fructe confiate. Atentie insa sa nu adaugati prea multe ingrediente moi, pentru ca in acest caz s-ar putea ca biscutii sa nu mai iasa crocanti, ci sa ramana mai moi in mijloc.

Biscuiti digestivi cu ovaz, de post

Biscuiti digestivi cu ovaz, de post

 Alte retete interesante de fursecuri

  • biscuiti integrali de casa – Beca’s Kitchen“Cam asta-i treaba cu biscuiteii, sanatosi prin aportul mare de fibre si deliciosi la micul dejun sau ca si gustare pe intreg parcursul zilei.”

Cam atat pentru astazi. Sper ca v-au placut toate acestea retete de biscuiti de casa si va indemn sa le incercati. La mine in casa chiar au avut succes, mai ales biscuitii digestivi cu ovaz, ce sunt foarte apreciati la micul dejun.

Acestea fiind spuse, astept sa imi spuneti parerile voastre despre aceste retete, iar daca aveti intrebari sau nevoie de ajutor, nu ezitati sa lasati un comentariu.

In plus, daca stiti si alte retete interesante de biscuiti, poate mi le spuneti si mie pentru a le incerca. Iar daca ati incercat vreuna dintre aceste retete prezentate mai sus, astept sa imi spuneti cum v-au iesit si sa ne trimiteti poze, daca doriti, pe adresa din pagina de contact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *